It takes two to tandem

Tips


Naast de zaken die al bij 'paklijst' genoemd zijn, hebben we nog wel een paar dingen die ons goed bevallen. Ongetwijfeld al lang bekend bij de doorgewinterde fietsers/kampeerders, maar toch.....

Bevestiging hangmat
We gebruiken doodsimpele, maar heel effectieve lijntjes. Je haalt ze b.v. bij een watersportwinkel (sterk, dun, licht), aan de meter, dus zo lang als je nodig vindt. Dubbel doen, lus in het midden en om de 10-15 cm een knoop (voor de duidelijkheid n knoop door beide einden).
Gebruik: lus om de boom heen slaan, open eind erdoor, strak trekken, je hangmat-haak achter een knoop op de geschikte afstand haken.
Zie foto rechts boven.

ORS
(Oral Rehydratation Salt).
Bij veel-zweet omstandigheden maken we een 1.5 liter fles met ORS waar we bij elke pauze wat uit drinken. Is nog lekker ook (met citroen smaakje). Zoute drop helpt ook natuurlijk.

Pannenset met isolatiedekje
Is ideaal. We koken eerst onze pasta/rijst. Lekker in het warme pannetje laten zitten, isolatie (soort neopreen) dekje erover heen trekken, en het blijft heerlijk warm terwijl je het bijbehorende 'prutje' kookt. Werkt bij rijst ook prima als 'hooikist' : 15 minuten rijst koken, afgieten (voor zover nodig) en dan nog 15-20 minuten laten na-garen.
We hebben een primus terra pannensetje. Houdertje meteen weggooien. Is een levensgevaarlijk slap kunststof ding. Verder perfect.

Staalkabel met slot
Fiets zelf heeft een goed slot en we vinden het een tikkie overdreven om ook nog 1.5 kilo kettingslot mee te nemen. We gebruiken een 'stag' van een zeilboot ( staalkabel van een paar meter met aangezette metalen ogen) en een slotje.
Fiets, wielen, tassen kunnen zo gemakkelijk aan een boom of hek vastgemaakt worden. Is niet kraak-proef, maar bemoeilijkt wel gelegenheids diefstallen.
Verder houden we onze fiets zo veel mogelijk bij ons of in elk geval in ons zicht.

Sport tape
M
ulti-functioneel. Waar duck-tape het begaf in de tropische hitte en vochtigheid bleef sport tape gewoon plakken.
Ook gebruiken bij (begin van) blaren.

'Padvinder' spullen
Eindje touw, aansteker, tie-raps, scherp zakmes. Z gemakkelijk om dit altijd bij de hand te hebben !

SPD sandalen
SPD schoenen zijn alom bekend (wij zijn er grote fans van), maar denk ook eens aan PSD sandalen als je in een warme omgeving gaat fietsen. Wij vonden sandalen  ideaal in (heet) Griekenland en (tropisch, vochtig) Suriname.